Lada Boháčová

Šťavnaté chutě jako symfonie, a něco málo o skoro půstu

Ze všech ročních období mám nejraději podzim. Jeho barevné tóny lahodí mému oku. Možná má na to vliv i moje dávná vzpomínka na můj první podzim. To jsem byla ještě u maminky v bříšku. Sedávala tenkrát na lavičce v kaštanové aleji a kochala se krásami barevného a hřejivého podzimu.

Teď vám ale chci psát o jednom jarním skvostu. A tím je intenzivní zážitek chutí zeleného „listí“.

Pravidelně každý rok držívám na jaře půst. Už několik let po sobě je to 40 dní bez jídla. Není to úplně „pravý“ půst (později vysvětlím). A pak, právě když se zase pomalu vracím k jídlu, se potkávám s prožitkem chutí běžných potravin. Tyto potraviny jídám běžně a postupně během roku mi ta chuť asi zevšední.

Dnes, když jsem si chystala první tužší jídlo, zvolila jsem kombinaci listů špenátu, rukoly, polníčku a celerové natě. Nakrájela jsem k listům na malé kousky avokádo a vše pokapala troškou olivového oleje a ume octa. Přidala jsem také trochu vody.

Óóóó!

Chutnalo to přímo božsky. Moc ráda jím různé zelené listí a takto po půstu je to vždy pecka! Je to zážitek, jako bych si zrovna pustila nějakou symfonii.

Ještě se těším na petržel, pažitku a libeček. Před pár týdny jsem si totiž stáhla jeden e-book o pěstování zeleniny i na malé ploše balkonu. A jak mne při půstu vůbec netrápívají hlad ani chutě, tak při pohledu na fotku petrželky mi málem kapaly sliny.

Jak už jsem psala, ráda jím zelené. Po skončení půstu je pro mne vždy velkým obohacením znovuobjevení chutí již známých plodin.

S vděčností oceňuji „obyčejné“ dary, které mi život poskytuje.

Připomíná mi to proces, kterým všichni procházíme ve „škole života“. Na cestě za poznáním „Kdo je Já“ také v určité fázi hledající odkládá ulpívání na tom, čím není. Odevzdává své lpění a ztotožnění a následně znovu objevuje a poznává to, kým je.

Dochází mi, že toto je jeden z hlavních přínosů půstu.

A proč nepravý půst?

Tuto jarní očistnou radovánku držívám podle konceptu knihy „Desetidenní očista těla“. Autorem je Peter Glickman. Očista je efektivní při minimálním počtu deseti dnů a je možné si jí prodlužovat.

Očistu zahájíte tím, že večer před spaním vypijete šálek projímavého čaje. Používám čaj z listů senny.

Ráno po probuzení vypijete litr slané vody. Používá se sůl bez jódu (zakoupíte v obchodě se zdravou výživou). Litr vody je třeba vypít bez větších přestávek. Bude vás to nutit na velkou potřebu. Možná půjdete několikrát. Téměř do hodiny by to mělo být vše.

Nejpozději do 90 minut od vypití slané vody byste měli vypít první citronádu.

Porce citronády obsahuje 2,5 dcl vody, 2 lžíce šťávy z bio citronů, 2 lžíce bio javorového sirupu (sorty B nebo C) a špetku kajenského pepře. Za den se má vypít 6 až 12 dávek citronády a ještě voda.

Celkové množství tekutin (bez ranní slané vody) by mělo být v poměru 0,3 l na 10 kg váhy. Citronáda by se měla pít vždy čerstvá.

A takto to opakujete každý den.

Já sama jsem si na delší variantu troufla před čtyřmi lety. Půsty ale trénuji už od roku 2001. Můj první půst trval sedm dní. Bylo to podle knihy „Zázračný půst“

Určitě vám doporučuji, pokud byste se pro tuto očistu rozhodli, abyste si přečetli knihu, a také se můžete zapojit do diskuzí anebo alespoň čtení na http://cistimese.webnode.cz/

Tento typ očisty mi velice vyhovuje. Vždy se cítím skvěle a neprožívám žádný nedostatek energie. První dny se objevují detoxikační příznaky, ale pak se začínám cítit skvostně. Většinou čtvrtý den přichází „euforie lehkosti“.

Samozřejmě je nutné být v dobrém zdravotním stavu. Před očistou jeden až tři dny odlehčit stravu a tři dny po očistě se pije jen šťáva z pomeranče nebo grepu.

Určitě si metodu nejdříve prostudujte. V knize je mnoho užitečných rad a zkušeností autora i lidí, kteří mu o svých zkušenostech psali.

Největším přínosem očisty je pro mne pročištění těla i mysli. Jasně pociťuji, že během očisty se zklidní i moje mysl a nabírám nové síly. Také výrazně vzroste moje tvořivost. Vysvětluji si to tím, že tělo i mysl nezahlcuje „rámus“ v podobě jídla.

Před mnoha lety jsem slyšela mou učitelku, na jednom z prvních seminářů, který jsem absolvovala, vyjádřit myšlenku, že si ani neumíme představit, jaký rámus dokáže v naší bytosti jídlo vytvořit.

Myslím, že to díky své praxi s půsty začínám prožívat jako vlastní zkušenost.

Další zajímavou zkušeností pro mne je, že při letošní očistě jsem neměla detoxikační příznaky. Nebolela mne hlava a ani únava v prvních dnech nebyla nijak výrazná. Možným vysvětlením by mohlo být, že od prosince vynechávám z jídelníčku pšenici a obilniny. Je to totiž jediná výrazná změna, kterou jsem udělala.

Zajímají mě vaše názory. Co si myslíte o půstech a očistách vy? Zkoušeli jste někdy nějakou? Jak jste se pak cítili? Napište třeba do komentářů pod článek nebo na lada@ladabohacova.cz

Lada Boháčová
Mým posláním je laskavá péče. Pečuji o těla a duše svých klientů. Pomáhám jim porozumět sobě sama a učím je jak pracovat se svou myslí, egem a emocemi tak, aby objevili vnitřní svobodu a radost ze života. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Svobodný tvůrce života

    Toužíte být šťastní? Máte starosti? Polapil vás stres? Nevíte kudy kam? Tento e-book vám nabídne řešení.

  • Meditace „Klid mysli“

    Zajímáte se o meditační praxi? Chcete rozvíjet koncentraci mysli? Nebo se potřebujete zklidnit?

  • Nejčtenější články
  • Rubriky